Potkunyrkkeily on kilpaurheilulaji, mutta sopii tehokkuutensa vuoksi myös erinomaiseksi kuntoilumuodoksi – suurin osa potkunyrkkeilijöistä onkin mukana ihan kuntoilumielessä. Käytännönläheiset tekniikat takaavat lajin toimivuuden myös itsepuolustuksessa. Laji sopii sekä miehille että naisille.
Potkunyrkkeily kehittää tasapuolisesti voimaa, nopeutta ja kestävyyttä; ja mikä parasta, harjoittelun vaikutukset kohdistuvat koko vartalolle. Moni potkunyrkkeilyn aloittanut onkin löytänyt vartalostaan lihaksia, joiden olemassaolosta ei aiemmin ollut tiennytkään!
Potkunyrkkeilyssä käytettyjä tekniikoita ovat mm. suorat lyönnit, koukkulyönnit, kääntölyönnit, kiertopotkut, etupotkut, sivupotkut, kirvespotkut, kääntöpotkut, hyppypotkut, polvipotkut ja pyyhkäisyt. Lisäksi lajissa harjoitellaan moninaisia väistöjä ja torjuntoja erilaisia puolustustilanteita varten.
Ottelumuodoissa valinnanvaraa
Potkunyrkkeilyssä on kilpailtu 1960-luvulta lähtien. Ottelumuodot jakautuvat täydellä kontaktilla käytäviin kehälajien ottelumuotoihin ja kevyellä kontaktilla käytäviin tatamilajien ottelumuotoihin.
Täyden kontaktin ottelumuotoja on kolme: full contact, low-kick ja K-1 Rules. Full contactissa lyöntien ja potkujen osuma-alue on vartalon etuosa vyötäröstä ylöspäin kyljet mukaan lukien. Lisäksi full contactissa saa pyyhkäistä siten, että pyyhkäisy kohdistuu vastustajan nilkan alueelle. Low-kickissä säännöt ovat muuten samat kuin full contactissa, mutta siinä sallitaan myös alapotkut eli reisiin kohdistuvat kiertopotkut. K-1-säännöillä sallitaan myös kääntölyönnit, polvipotkut sekä alapotkut myös polven alapuolelle.
Harjoitusryhmät iän ja kokemuksen mukaan
Yli 15-vuotiaat potkunyrkkeilijät on jaettu kolmeen tasoryhmään: alkeisryhmä, keltavöiset ja ylemmät vyöt ja näillä kaikilla ryhmillä on tekniikkaharjoitukset kolmesti viikossa. Yli 15-vuotiaiden peruskurssi kestää kahdeksan viikkoa ja harjoitukset on kolmesti viikossa. Peruskurssilla harjoitellaan potkunyrkkeilyn perusteita ja totutetaan kehoa potkunyrkkeilylle tyypilliseen vauhdikkaaseen harjoitteluun. Kurssilla harjoitellaan mm. otteluasentoa, liikkumista, väistöjä, perustorjuntoja, vartalopotkuja, alapotkuja, etupotkuja, suoria lyöntejä sekä välineharjoittelua. Peruskurssin alussa ei vielä tarvitse olla suojia.
10-15-vuotiaiden peruskurssi kestää 11 viikkoa ja harjoitukset ovat kahdesti viikossa. Alle 10-vuotiaat harjoittelevat kerran viikossa ja treenit sisältävät paljon perusliikunnallisia valmiuksia kehittäviä harjoitteita lajitekniikoiden harjoittelun lisäksi. Alle 10-vuotiailla ei ole sparrausta eikä otteluharjoituksia.
Kaikkiin ryhmiin pääsee kuitenkin mukaan koska vaan, joten ei kannata jäädä odottamaan seuraavan kurssin alkua ellei kurssi ole alkamassa aivan lähiaikoina.
Jokaiselle löytyy oma ryhmänsä
Peruskurssin päätteeksi potkunyrkkeilijät voivat suorittaa keltaisen vyön. Keltavöisten ryhmässä opetellaan lisää lyönti-, potku-, torjunta- ja väistötekniikoita sekä käydään peruskurssilla opittuja asioita entistäkin yksityiskohtaisemmin läpi. Harjoitusten tempo on hivenen kovempi kuin peruskurssilla, koska vartalo on jo ehtinyt tottua potkunyrkkeilyharjoitteluun.
Harrastajien ohjelmassa on jo peruskurssin puolivälistä alkaen pariharjoittelua suojien kanssa. Pariharjoittelu onkin erittäin hyvä harjoittelumuoto, sillä siinä pääsee optimaalisella tavalla harjoittelemaan torjuntoja ja väistöjä sekä lyönti- ja potkuyhdistelmiä. Ensimmäisenä hankitaan säärisuojat, hanskat, alasuojat ja hammassuojat. Pääsuoja hankitaan viimeistään siinä vaiheessa, kun aletaan sparrata.
Ylempien vöiden treenit sisältävät paljon pari- ja tehtäväharjoittelua. Osa harjoittelijoista kilpailee ja tämä onkin oiva tapa testata omia taitojaan. Kilpailut ovat hyvä tasomittari, sillä niissä huomaa omat vahvuudet ja heikkoudet. Kilpailuissa menestyminen edellyttää tunnollista ja pitkäjänteistä harjoittelua. Potkunyrkkeily on muiden kamppailulajien tapaan ennen kaikkea tekniikkalaji, mutta vaatii rautaisen fysiikan etenkin huipputasolla kilpailtaessa.
Seura kannustaa ja tukee kilpailijoita. Kilpailijoita opastetaan potkunyrkkeilyn saloihin harrastajia tiiviimmällä ja seikkaperäisemmällä harjoittelulla. Yhteisharjoituksissa kilpailijat ovat kuitenkin samassa tasavertaisessa asemassa muiden harjoittelijoiden kanssa.
Harjoitusasu: Kehähaiden T-paita ja shortsit tai vyötäröltä nilkkoihin ulottuvat kickboxing-housut. Asusteita voi ostaa seuran toimistolta.
Tasojärjestelmä: Potkunyrkkeilyssä käytetään Suomen Potkunyrkkeilyliiton vyöjärjestelmää. Oppilasasteet jakautuvat seuraavasti: keltainen – 5. kyu, oranssi – 4. kyu, vihreä – 3. kyu, sininen – 2. kyu ja ruskea – 1. kyu. Opettaja-asteet eli mustat vyöt alkavat 1. danista. Kehähaiden korkein vyöarvo on tällä hetkellä Petteri Maunun 6. dan.